یاددار

پوشش واژگانی همایون شجریان برای قدردانی

خوانش این یادداشت کمتز ار یک دقیقه زمان می‌گیرد. تعداد واژه‌های استفاده شده در سخنرانی همایون شجریان ۶۷ کلمه بود. واژه‌ها موجودات جانداری هستند، که به سادگی انتخاب نمی‌شوند. آن‌چه بر زبان می‌آید محصول تربیت، تفکر و عادت است. همایون شجریان در شصت و هفت کلمه همدردی مردم را با چند واژه کلیدی پاسخ داد. …

عشقم پر از درستی و مشقم پر از غلط

خوانش این متن دو دقیقه از زمان شما را پیش‌خرید می‌کند. این‌روزها حرف زدن درباره «درست‌نوشتن» آسان نیست. بعد از غلط املایی وزارت امور خارجه در شعارش [به‌پا خواستن] به‌نظر می‌رسد، مسیر سختی پیش‌ رو داریم. سخت و طولانی. جدا کردن واژه‌های دیگر از واژه‌های پارسی، زمان‌بر و شاید نشدنی باشد اما همین‌که درست بنویسیم؛ …

از هشتگ تا ظرف رویی در کتابخانه مغز

درست‌نویسی

خوانش این متن دو دقیقه از زمان شما را پیش‌خرید می‌کند.     بر بر او، شهادت ندهید.   علیه در زبان عربی همان بر اوست و بسیاری بدون دانستن این نکته، از برعلیه استفاده‌ می‌کنند. مهم‌ آن‌که علیه واژه‌ای عربی و بهتر است استفاده نشود.   خواهشاً غریبه‌ای آشنا کلمات غیرعربی، تنوین نمی‌گیرند. پس …

درست بنویسیم چون کی تلخ شود آن‌کو دریای عسل دارد

درست نویسی

خوانش این یاددار دو دقیقه از زمان شما را پیش‌خرید می‌کند. انتقال درست مفاهیم ما را دانا نشان می‌دهد. آخرین هشتگ آن‌ها بازی را با هم مرور کنیم. آیا ما از آشنایی دیگران خوش‌بخت می‌شویم؟ پیش‌کش‌های روزمره گاهی گنگ و نامفهموم، بی‌ربط و آسیب‌رسان هستند. همین خوش‌بخت شدن! دور است که کسی با اولین دیدار …

من یک روز گرم تابستان، دقیقا سیزده مرداد، حدود ساعت سه و ربع کم بعداز ظهر عاشق شدم

ایرچ پزشکزاد

خوانش این یاددار دو دقیقه از زمان شما را پیش‌خرید می‌کند.  ایرج پزشکزاد چنان ماهرانه و ایرانی «دایی جان ناپلئون» را نوشت که مرز زمان را در باورپذیری بی‌اهمیت کرد. به‌قدری که می‌توان در هر جامعه و خانه‌ای دایی جان ناپلئونی را یافت. مردی (مردمانی) که به دلیل ناکامی‌هایش در زندگی واقعی، به ذهنش پناه …

باورهای عامیانه مردم سرزمین ما

باورهای عامیانه مردم سرزمین ما

صادق هدایت مصداق‌های خرافات را این‌چنین نوشته است: و آن‌چه جزو خرافات باشد جادوگری، مرتاضی، کیمیاگری، درویشی، افسون، زهرها و‌نوشداروها، تسخیر جانوران، ارواح، پیشگویی، جن‌گیری، آینه‌بینی، تفال، بدقدم وخوش‌قدم بودن، خمیازه، عطسه، خیر و شر، آمد و نیامد، چشم‌زخم، چشم شور و تخم مرغ شکستن است. چندی پیش در آن‌ها به نشانه‌ها و باورها پرداختیم. …

ریشه واژه جارو را بشناسیم

جارو

خوانش این یاددار یک دقیقه زمان شما را پیش‌خرید می‌کند جاروب که بعدها با حذف ب به جارو تبدیل شد از دو هجای جا و رو یا همان روب ساخته شده است. در نظر داشته باشید که این واژه در حذف ب هیچ شباهتی با واژه درب ندارد. درب به معنای دروازه بوده و با …

ریشه واژه بوسه را بشناسیم

بوسه

بوسه را می‌شناسیم. واژه‌ای دست و دل‌باز برای انتقال عاطفه، قدردانی، شهوت  یا هیجان. در این یاددار کوتاه با اصل و نسبش هم آشنا شویم. خوانش این یاددار یک دقیقه از زمان شما را می‎گیرد. َبوسه: اسم مرکب  از: بوس + ه (پسوند سازنده اسم) از مصدر بوسیدن در زبان پهلوی Būsītan واژه‌ای نام‌آوا است. …

نگاهی به زلزله دماوند از روایت افسانه‌ها

ضحاک در غاری در دماوند به بند کشیده شد

چند روزی است که دماوند بی‌امان می‌لرزد. این افسانه‌ای پر غرور که کمتر شاعری از جایگاه جغرافیایی او سخن نگفته است را بیشتر بشناسیم. خوانش این یاددار سه دقیقه از زمان شما را می‌گیرد. در بزرگی و شکوه دماوند روایت‌های فروانی گفته شده طوری‌که جغرافی‌نویسان دماوند را از نظر دیگران غیرقابل دسترسی جلوه داده‌اند. آن‌ها …

من خود آن سیزدهم؟ یا سیزده به در نحس نیست

نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها یعنی تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، سوریه، عراق، گرجستان، جمهوری آذربایجان، آلبانی، چین، ترکیه، ترکمنستان، هند، پاکستان و ازبکستان تعطیل رسمی است و مردمان جشن آن را برپا می‌کنند. در مورد نوروز فراوان خوانده‌ایم. آیینی کهن که هم‌چنان آن را …